Filmzaal 1: Journalistieke vraagstukken

In filmzaal 1 kun je de hele woensdag terecht voor journalistieke vraagstukken.

11.30-13.00 uur Constructieve journalistiek
Constructieve journalistiek is meer dan een goednieuwsshow. Het draait om het blootleggen van problemen met aandacht voor de oplossingen. Een streven is om meer nieuws te brengen dat relevant is voor mensen. Daardoor laat het zich ook goed combineren met vraaggestuurde journalistiek, zoals Omroep West doet. Die omroep maakt de combinatie met het Hearken-model en daarom heet het journalistiek à la West.  Brian van der Bol heeft uitleg. Anniek Enthoven zal een presentatie geven over een item over een club in Delft die overlast veroorzaakt. Het item heeft ze op twee verschillende manieren gemonteerd: één op de ‘ouderwetse conflictmanier’ én eentje op een constructieve wijze. Wat zijn de verschillen en met welke vorm bedienen we ons publiek beter? Interessante vragen die vast discussie losmaken. Daarnaast vertellen twee studenten van de Universiteit Leiden over hun onderzoek bij Omroep West naar constructieve journalistiek (CoJo). 
In Nederland traint de opleiding Journalistiek van Windesheim in Zwolle haar studenten in het hanteren van constructieve elementen van journalistiek. Lector Liesbeth Hermans licht toe wat wel en niet werkt aan de hand van de resultaten uit eigen onderzoek. Karel Smouter, voorheen adjunct-hoofdredacteur van de Correspondent, presenteert een zevenstappenplan om redacties op weg te helpen om constructieve journalistiek in de dagelijkse praktijk toe te passen. Eindredacteur Véronique Roeg van Omroep Zeeland leidt de workshop in goede banen. Het verslag van deze workshop is hier na te lezen.

14.00-15.30 uur Regionaal onderscheidend nieuws: hoe doe je dat?
Regionaal onderscheidend nieuws: hoe doe je dat? 
Zet je in op meer onderzoek of ga je juist voor snel nieuws? Hoe zorg je voor eigen nieuws dat relevant is voor je publiek? Welke journalistieke keuzes maken de media in de regio en hoe monitoren ze dat? Hoofdredacteuren Edwin de Kort van Omroep Zeeland, Erik Wijnholds van het Dagblad van het Noorden en adjunct-hoofdredacteur Marjo L'Homme van Omroep Brabant geven elk vanuit hun eigen medium hun visie hierop. Het debat wordt geleid door Leo Hauben. 

15.30 – 17.00 uur: Fake news, oprukkend probleem of hype?
Peter Burger, universitair docent en onderzoeker van de Universiteit Leiden, doet al vanaf 1990 onderzoek naar ‘broodje-aap-verhalen’. Volgens hem gebeurt het al sinds de begindagen van de media dat onjuiste informatie ‘verpakt’ als nieuws wordt verspreid. De grote aandacht die er op dit moment is voor fake news , duidt volgens de onderzoeker op een mediahype. Volgens hem is de invloed op het stemgedrag niet zo groot, maar wel kan het nog eens bevestigen wat mensen al denken.